Страницы

воскресенье, 9 октября 2016 г.

Бакота: теплі спогади в холодний день

Як не дивно, до недавнього часу я й не здогадувалася, що всього в двох з половиною годинах їзди від Тернополя знаходиться заповідник «Подільські Товтри», де гармонійно поєднуються загадковість доісторичних скель, чистота Дністровських вод і фантастична краса навколишньої природи. Тому сьогодні, коли за вікном темно, холодно і мокро (і чого вже там – є трохи вільного часу), хочеться згадати про літню подорож в це надзвичайно мальовниче місце.


Ще на березі від побаченої тут краси просто перехоплює подих! Але найкраще милуватися навколишньою природою, все-таки, з кораблика, човна чи яхти – тільки з води Дністер повністю відкриває свої фантастичні пейзажі. Рідкісні птахи, густі ліси, гірські кряжі вигадливих форм… Тут справді є на що подивитися!  





 Інша назва цієї місцевості – Бакота. Так називалося село, яке колись було тут розташоване, але в 1981 році його штучно затопили у звязку з будівництвом Дністровського гідровузла. Уявляєте, яка це була трагедія для місцевих жителів? Заради сумнівних радянських досягнень людей примусово виселяли з власних дворів, назавжди позбавляючи навіть можливості хоч колись навідати рідні місця… Ось тут дуже гарно про це написано – випадково знайшла статтю в інтернеті й вона мене просто вразила – прочитайте, це того варте.

Під водою - затоплене село...
Але не будемо про сумне, краще згадаємо про найдавніші часи, коли на місці сучасної Дністровської затоки було – я й сама спочатку не повірила – справжнє старовинне море! Фактично, наскільки я зрозуміла з доступної в інеті інформації, всі ці вапнякові скелі і багаторічні нашарування – це не що інше, як кораловий риф, аналогів якому в світі практично немає!




А ще Бакота здавна відома як місце сили, тому завжди була оповита містичними оповідями і легендами. Кажуть, що тут, на Білій горі, колись було язичницьке капище, на місці якого потім виник найдавніший на Поділлі скельний монастир.

Біла гора трохи нагадує обриси людської голови в профіль
А по Бакотському монастирю дуже цікаво походити

Одним словом, дуже раджу тим, хто тут ще не був, обовязково відвідати це місце! Тим більше, що відпочинок на Дністрі можна поєднати з відвідинами містечок Кам’янця-Подільського і Хотина, відомих своїми давніми фортецями. Район дуже перспективний в туристичному плані, тому я не здивуюся, якщо в найближчому майбутньому тут шаленими темпами почне розвиватися готельна інфраструктура.

 

Гарно відпочивайте, вивчайте таємниці рідного краю і набирайтеся енергії в древніх місцях! А я ще раз перегляну фотографії з теплими літніми спогадами…

4 комментария:

  1. Спасибі за віртуальну мандрівку! Захотілося на цьому кораблику пропливти і все побачити.

    ОтветитьУдалить
  2. Неймовірне місце, також хочу там побувати!:)

    ОтветитьУдалить
  3. Так, дівчата, там треба побувати особисто і побачити всю красу на власні очі!

    ОтветитьУдалить
  4. "Заради сумнівних радянських досягнень..."
    Зараз же, заради правильних досягнень, до 2026 року заплановано збудувати каскад із шести ГЕС на Дністрі.
    «У разі здійснення зазначеного будівництва буде знищено всі руслові та прируслові комплекси природного парку «Дністровський каньйон», частину природних комплексів природного парку «Хотинський» та Галицького національного природного парку, низку об’єктів прирдно-заповідного фонду інших категорій».

    ОтветитьУдалить