Страницы

четверг, 5 сентября 2013 г.

«Квітка на камені» – місто родом із Середньовіччя

Старовинний Кам’янець-Подільський – місто з особливою атмосферою, саме повітря якого, здається, ще досі утримує в собі відголоски прадавніх легенд. Це справжня туристична Мекка нашої країни, адже головна його цінність і гордість – офіційно визнана одним із семи чудес України Стара Фортеця – щорічно приваблює до себе сотні тисяч поціновувачів історичної естетики.
Знайомство із найцікавішою частиною Кам’янця-Подільського так званим «Старим містом» – найкраще розпочинати із прогулянки старовинними, вимощеними бруківкою вуличками. Не лінуйтеся трішки пройтися пішки, адже автомобіль, хоч і доставить вас до місця призначення набагато швидше, проте позбавить багатьох переваг, однією з яких є можливість проникнутися справжнім духом міста. 


Особисто на мене велике враження справили ошатні центральні проспекти, грандіозний краєвид, який відкривається із місцевого мосту, а також велика кількість церков різноманітної конфесійної приналежності. 



       Дуже ефектно виглядає золотоверхий Собор Олександра Невського, який вважається головним православним храмом міста: 



               Не залишає байдужими гостей міста і Троїцька церква, де колись був розміщений греко-католицький монастир: 



Особливої згадки заслуговує недавно облаштований заново сквер «Лебедине озеро» – тут є і водойми з фонтанами і невеликим водоспадом, і декілька симпатичних скульптур, і, звичайно ж, лебеді. 




         А місцеві молодята обов’язково фотографуються на фоні неперевершеної панорами, яка відкривається з цієї точки міста, адже сквер знаходиться над самим краєм каньону.
До речі, про кам’янецьких молодят – кому-кому, а їм тут є де розгулятися! Місто ніби спеціально створене для розкішних весільних фотосесій, тому фотографам навіть не потрібно вигадувати цікаві сюжети – достатньо вибрати вдалий ракурс закоханої пари. Ось таких наречених в процесі фотозйомки я зустріла по дорозі до замку: 



Сам Старий Замок особливого представлення не потребує, адже цей унікальний зразок фортифікаційного мистецтва XI-XVII століть добре відомий як в Україні, так і за її межами. Проте почути чи прочитати про фортецю – це одне, а побувати серед прадавніх кам’яних мурів, відвідати історичні експозиції і кинути монетку в знамениту сорокаметрову замкову криницю – зовсім інше. 



Величні башти Старого Замку так легко переносять уяву в минуле, що цим уже не перше десятиліття вдало користуються кінорежисери – місцеві споруди часто виконують роль декорацій для багатьох історичних фільмів. Ось і під час мого перебування в Замку там проходили зйомки фільму із Максимом Галкіним в головній ролі: 



А це колоритний замковий сторож, який за символічну платню в розмірі п’яти гривень розповів актуальну інформацію, що стосувалась зйомок фільму, і навіть продемонстрував вираз обличчя персонажа Галкіна, коли він виявив, що раптом перенісся в 9 сторіччя: 


Загалом, мої відвідини Кам’янця-Подільського залишили по собі тільки приємні враження, хоча було і декілька несподіванок. Здивувала велика кількість російськомовного населення, що в моїй уяві не зовсім в’язалося із образом древнього західноукраїнського міста. Також незвично було бачити майже порожні вечірні вулиці, при тому що Кам’янець часто відвідують туристи. Хоча таку пустку можна пояснити не дуже привітною погодою на момент мого перебування в місті. 



І на завершення, цінна інформація для тих, хто планує відвідати Кам’янець-Подільський: готелів, шикарних і не дуже, тут є безліч: від розкішних і мегадорогих «Reikartz» і «Клеопатри» в центрі міста, і до менш претензійних, зате дешевших приватних садиб. Як-то кажуть: шукайте, і знайдете, Інтернет вам в поміч! Особисто я зупинялася в готелі «7 днів», де були досить хороші умови за порівняно помірну ціну. Проблем із сніданками, обідами і вечерями у вас теж не буде, адже закладів харчування на будь-який смак і гаманець в місті аж забагато.
Обов’язково відвідайте Кам’янець-Подільський – красиве древнє місто, яке додасть свіжих вражень у вашу скарбничку туристичних спогадів!


8 комментариев:

  1. Дуже гарна статя. Поїду обов"язково.Місто чудове.

    ОтветитьУдалить
  2. Побільше би такої інформації для нас. А то ми поруч з цією місцевістю , а не можемо оцінити. А так хочеться побільше хороших вражень.

    ОтветитьУдалить
  3. Замечательный пост, но мне не хватило фото из самого замка. Выходит Галкин помешал?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Получается, что так - действительно, некоторые части замка были закрыты в связи со съемками )) Но на самом деле я и хотела показать очарование именно Старого Города - с его церквями, парками и каньоном...

      Удалить
    2. Красивые виды, а каньон очень эффектен!

      Удалить
  4. Это мой родной город, я родом из Кам'янця-Подiльського.Приезжаю сюда к родителям каждое лето. И каждый раз восхищаюсь родным городом.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Город действительно восхищает - он прекрасен!

      Удалить