Страницы

понедельник, 3 апреля 2017 г.

Олеський замок

Давненько я не писала про свої подорожі, а вони, між тим, іноді таки відбуваються! Фотоматеріалу є багато, а от часу на його обробку – не дуже. Але сьогодні виправляюся і звітую про нашу недавню мандрівку замками Львівщини, серед яких був і загальновідомий Олеський замок.


Отже, це були перші числа березня, погода похмура, зелені ще немає, тому фото вийшли, як з фільму жахів )) Зате середньовічна містична атмосфера відчувалася чудово – було навіть трохи моторошно, особливо в замковому саду… Але про все по порядку.

Монастир капуцинів навпроти Олеського замку
Прадавній замок, розташований в селищі Олесько Львівської області, вважається найстарішим серед тих, які збереглися до наших часів: він стоїть на височині, оточеній болотистою непрохідною рівниною, вже більше шести століть. За стратегічну важливу фортецю, що колись знаходилася практично на межі між Галичиною та Волинню, боролися в свій час і Польща, і Литва, і Угорщина, тому історія Олеського замку дуже багата подіями. 




Тут мінялися власники, відбувалися руйнівні напади, пожежі та землетруси, і навіть народжувалися королі – саме в цьому замку в 1629 році з’явився на світ польський король Ян ІІІ Собеський! Одним словом, є про що розповісти і українським, і польським нащадкам.


Всередині Олеського замку зараз розташована експозиція Львівської галереї мистецтв, де зібрані унікальні твори середньовічного мистецтва. А у внутрішньому дворику знімали фінальну сцену фільму «Вогнем і мечем». І ще, кажуть, по старих світлицях та сходах бродять привиди… Але в якому ж замку їх немає? )))


Особисто на мене найбільше враження справив замковий парк – якийсь такий, дуже незвичайний. Згори ландшафт виглядає так собі – болото, серед якого видніються якісь фігури і високі туї.


Зате внизу все зовсім по-іншому! По-перше, спустившись сходами, що прикрашені камяними левами, ви обовязково посміхнетеся. Просто придивіться до виразу їхніх облич, тобто морд!


Далі по дорозі вам зустрінуться сучасні скульптури з каменю, які теж наводять на роздуми. Ну ось що вам нагадує найперша фігура? Чи то тільки я така несерйозна? )))


Ні, ви добре роздивіться! Як вам таке сучасне мистецтво?


Посміялися, і досить! Насправді, парк дійсно заворожує і навіть трохи лякає. Наприклад, ось ці фігури жінок-змій (чи що воно таке), виглядають досить моторошно.


Але найбільш дивовижно я себе відчула посеред височенних туй, насаджених рівними косими рядами. Гуляєш, наче в якомусь казковому лабіринті! Десь вгорі височіє замок, а під ногами – м’яким килим із торішньої хвої й трави… Враження неповторні! Щоправда, я не дуже зрозуміла, навіщо там встановлена явно не середньовічного походження металева парочка, але то таке. Не забувайте, що після Польщі і Литви Олеський замок якийсь період належав ще й Радянському Союзу.



Якщо не зважати на трохи недоречне, на мою думку, доповнення старовинних скульптур сучасними композиціями, замковий парк мені дуже сподобався. Відвідати Олеський замок рекомендую всім – це дійсно визначна архітектурна памятка Західної України. Тож не відкладайте справу в довгий ящик і вперед – вивчати історію рідного краю!


10 комментариев:

  1. Красивое место! А из поляков, литовцев, венгров, когда-то претендовавших на эту землю, сегодня кто-нибудь заглядывает?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Не знаю, наверное! )) Точно уверена, что во Львове всегда много польских туристов. Может, и в Олесский замок приезжают!

      Удалить
    2. Помню свою первую поездку во Львов, біли віходніе, а вогруг только польская речь... как будто закордоном побівала )))

      Удалить
  2. Щодо тієї парочки, то скульптура називається "Юність". Коли я була в Олеському замку, то екскурсовод розповідала, що з цією скульптурою пов'язана певна прикмета ( та сама, що й з вишивкою "Майже ідеальний"). Подробиць вже не пам'ятаю, але, здається, що дивитись на неї треба саме спереду)))

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. О, як цікаво! А я й не здогадувалася, що не все там так просто )

      Удалить
  3. Назарія, дякую за прогулянку! Дуже цікаво!

    ОтветитьУдалить
  4. Дякую за гарну фотоекскурсію та цікаву розповідь! :) Скільки разів була у Львові, а до замку досі не можу дістатися...

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. На здоров'ячко! Я, до речі, теж у Львові буваю досить часто, а от в замках навколишніх - вперше!

      Удалить
  5. Мене звати Анна Андреева, але я з чоловіком переїжджаю в Іспанію, хочу поділитися приємними новинами про своє життя з усіма і тими, кому потрібна допомога у шлюбі / стосунках. Я страждала шість років, мій чоловік мене покинув, і я продовжувала народжувати ще одну дружину тільки тому, що його сім'я мене не любила, і через те, що я не могла народити йому дитину, я плакала сім років тому, що мій чоловік зі мною розлучився. Я шукав заклинання, що хмара допомогла мені в мережі. Я зустрів так багато магів, усі збирали гроші, не допомагаючи мені, але 3 серпня 2020 року я побачив онлайн-пожертвування від хорошого фокусника на ім’я доктор Алаба. Я вирішила зв'язатися з ним, коли зв'язалася з ним, він сказав мені, що моя проблема вирішена, тому що я зв'язалася з ним, я розповіла йому всю свою проблему, і він пообіцяв допомогти мені повернути чоловіка. Доктор Алаба проінструктував мене і показав, що робити, тому я дотримуюся всіх інструкцій і роблю те, що він попросив, через три дні, він сказав мені, що мій чоловік зателефонує мені, перш ніж я засну того дня, і попросить вибачення. Коли він мені все розповів, мені зателефонував чоловік і попросив повернутися до нього після шести років розлучення. Сьогодні я ділюся цим повідомленням, тому що я хочу, щоб світ знав, і це хороша робота, і я також дуже щаслива, що вагітна, і для тих із вас, хто потребує допомоги, проблем на роботі або підвищення, зв’яжіться з доктором Алабою сьогодні і вирішите вашу проблему ось електронна пошта: dralaba3000@gmail.com або whatsapp/viber з його номером телефону: +1(425) 477-2744 , я обіцяю вам, що ваша проблема буде вирішена

    ОтветитьУдалить