Страницы

среда, 24 июня 2015 г.

Античне місто Камірос


Острів Родос не такий вже й великий, але концентрація історичних і природніх пам’яток на ньому просто зашкалює )) Тож, незважаючи на те, що ми пробули там всього тиждень, побачити встигли досить багато, чим особисто я дуже і дуже задоволена! Першим пунктом нашої оглядової екскурсії стало древнє місто Камірос, яке навіть в напівзруйнованому стані вражає своєю продуманістю та розумним плануванням.

Ви колись гуляли вуличками справжнього античного міста? Це, виявляється, досить цікаво! Отже, купуємо вхідні білети (дорослі – по 4 євро, діти безкоштовно) і занурюємось в неповторну атмосферу старовини:



Згідно легенди, Камірос був одним із трьох найдревніших та наймогутніших міст Родоса (інші два – Ліндос та Яліссос). Розташування Каміроса було надзвичайно вигідним – на узгірку, з якого відкриваються мальовничі види на Егейське море. Жителі міста займалися вирощуванням сільськогосподарських культур і, до речі, ще 2500 років тому насолоджувались перевагами власної каналізаційної системи в кожному будинку. Уявляєте, вже в той час місто мало керамічні труби для відведення води, фільтраційні криниці, кам’яні купальні з відкритими та закритими басейнами і навіть святкові фонтани!



Розглядаючи Камірос з височини, можна побачити чітке планування вуличок, що терасами сходили згори донизу. Тут були і будинки побутового призначення, і релігійні споруди, і, звичайно, жилі приміщення. Можна навіть роздивитися багатокімнатні «апартаменти», які, мабуть, належали заможним сім’ям древніх греків ))




Розквіт міста прийшовся на VI ст. до н .е., щоправда, в 226 р. до н.е. його повністю зруйнував сильний землетрус. Жителі Каміроса повністю відбудували його, але з часом чомусь почали масово переселялися в інші поселення – причини цього, на жаль, так і залишилися не з'ясованими.  




Цікаво, що Камірос довгий час залишався прихованим від уваги науковців, і лише в XIX ст., тобто всього кілька десятків років тому, місцеві землероби випадково натрапили на його залишки, які, до речі, досить гарно збереглися. Археологічні дослідження і розкопки Каміроса ведуться і до сьогодні, так як вважається, що більша частина міста все ще залишається під землею.



Ну що ж, а поки вчені вишукують для нас нову цінну історичну інформацію, ми маємо чудову можливість помилуватися древніми стінами Каміроса, уявляючи собі події, що відбувалися тут тисячі років назад… 


2 комментария:

  1. Казалось бы, что все сохранившиеся античные города похожи друг на друга. Но это только на первый взгляд. Я была в Херсонесе, смотрела римские форумы, а сегодня гуляла по остаткам древней Горгиппии... Впечатления разные, каждый город неповторим. Наверно этому Камиросу добавляет колорита богатая растительность и близость моря.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Согласна - каждый древний город (как и современный, впрочем) не похож на другие. В этом и интерес!

      Удалить