Страницы

воскресенье, 22 июня 2014 г.

Мілан Кундера. Вальс на прощання

Життя біжить, як швидкісний поїзд, і закручує в своїй круговерті настільки, що вільного часу я зараз майже зовсім не маю. Але книги – це святе, тому поміж усім я деколи встигаю ще й читати! Останній літературний твір, що розширив мій кругозір – роман чеського письменника Мілана Кундери «Вальс на прощання».
Взагалі-то про вальси, польки, квік-степи та інші ламбади тут нічого не написано. Скоріш за все, такою «танцювальною» назвою автор хотів передати закручені життєві вихиляси, що випали на долю героїв роману – жителів і гостей маленького курортного містечка, де лікують безплідних жінок.

Розповідь починається стандарним сюжетом: він одружений, вона вагітна, дружина про щось здогадується і т.д., тобто ми спостерігаємо класичний любовний трикутник. Спочатку мені було навіть трохи нудно – нічого нового, все це вже було в інших романах. Увагу тримало лише вміння автора досить цікаво висловлювати думки персонажів – з легкою іронією (що я дуже ціную в книгах) та філософським присмаком. Ну а потім долі курортних жителів переплетися в такий фантастичний клубок, що дочитати роман захотілося обов’язково! Тут присутні і наївні сподівання, і нескінченні сумніви та самопереконання, і фатальні збіги обставин, що призводять до непередбачуваних наслідків… Одним словом, книгу варто прочитати лише для того, щоб усвідомити, що інколи нашим життям керують звичайні випадковості, від яких може залежати все.


8 комментариев:

  1. Дякую за наводку))) те, що треба!

    ОтветитьУдалить
  2. Щиро дякую за презентацію книги:-)

    ОтветитьУдалить
  3. Прошу - рада, якщо згодиться!

    ОтветитьУдалить
  4. Привіт! В універі читала "Нестерпну лекість буття" Кундери, а потім ще й фільм дивилась))) Залишилась задоволена!!! А тепер в пошуках його "вальсу" в інтернеті натрапила на твій блог))) І підписалась! Дякую за цікаві пости)))

    http://bezdushna.blogspot.ru

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Завжди рада новим читачам ))) Приємно познайомитись!

      Удалить
  5. нестерпна легкість буття подобалася... треба й ще за щось від Кундери братися :)

    ОтветитьУдалить